Ocupația principală a locuitorilor este Cultura viței de vie pe 106 ha teren. Teritoriul satului este de 2923 ha, din care 2231 ha sunt terenuri agricole, iar restul sunt împădurite sau necultivate. Marea majoritate a terenurilor agricole sunt terenuri arabile, 876 ha, iar 736 ha fânețe, 106 ha vie, 171 ha livezi cu pomi fructifieri. În general se cultivă cereale și legume pentru consum propriu. Micii producători întîmpină dificultăți în ceea ce privește comercializarea produselor agricole din cauza lipsei pieții . Un număr minim de locuitori sunt muncitori care fac naveta la Zalău sau la Bobota. Cei tineri își caută existența în străinătate.
O importantă sursă de venit este comercializarea strugurilor și a vilnului. Solul și așezarea favorabilă pentru această cultură, tradiția străveche, și cultura vinului contribuie la renumele Șamșudului ca regiune vinicolă renumită. La concursurile de vin din Sălaj și Ardeal vinul de Șamșud ocupă un loc prețios. Aici se cultivă mai multe soiuri de struguri, diferite fructe, dar trbuie să amintim prunele din care se fierbe renumita pălincă de Sălaj. În trecut pe piețele sătmărene și clujene au ajuns strugurii de Șamșud transportați cu căruțe trași de boi, cai sau de bivoli. Astăzi nu se mai găsesc boi în tot satul, doar câțiva bivoli.
În ceea ce privește creșterea animalelor trebuie ă amintim în primul rând creșterea vitelor, porcinelor, caprinelor și ovinelor. În ultimul timp sunt din ce în ce mai mulți cai în sat. Avem o fermă de vite cu tehnologie modernă. Mai mulți gospodari se ocupă de apicultură , cu cultura legumelor în solari și floricultură. Pe un teren mai mic se cultivă căpșuni care se comercializează pe piețele din Zalău. În industria mică sunt în evidență doar zidari.
În sat funcționează șapte ABC -uri, două baruri moderne, și două biblioteci. În biblioteca comunală sunt patru calculatoare cu accesibilitate gratuită la internet pentru populație.