Religie

Viața religioasă

Despre anul construcţiei al bisericii reformate din Şamşud nu avem date exacte doar putem  să ne orientăm din descrierile ulterioare sau din situaţia actuală.  La sfârşitul anilor 1800, de sub zugrăveala pereţilor s-au ivit la lumină  nişte fresce  care sunt dovada  existenţei unei biserici catolice.  Locatarii Şamşudului s-au reformat în timpul principelui Bethlen Gábor, iar înaintea religiei reformate erau  de religie unitareană. În concluzie frescele au fost pictate mult înainte, aproximativ în anii 1500.

Se pot vedea şi azi ferestrele gotice sau pietrele vechi, cioplite în pereţii bisericii de pe  care se vede că  original au fost făcute pentru alte locuri . De aici noi putem deduce că această biserică a fost reconstruită de mai multe ori, chiar şi din cauza unor incendii, au fost refolosite materialele de construcţii proprii şi astfel a ajuns la forma actuală. În concluzie : biserica noastră provine din secolul  al XIV- XV-lea.

Lângă biserică a existat o clopotniţă din lemn a cărui material a fost refolosit mai târziu în construcţia turnului  construit între anii 1837-1841, aceste date se pot citi şi azi. Turnul a fost acoperit cu tablă în anul 1873. În prezent turnul are trei clopote. Cel mai vechi a fost construit în Eperjes ,în anul 1652.  Cele două clopote mai mici  au fost construie la Cugir în anul 1924.  Două turnuri mai mici  ( din  anii 1770 şi 1830 ) au fost luate şi duse; unul în timpul revoluţiei din 1848, iar celălalt  în timpul celui de al Doilea Război Mondial .

Ilosvai Borbély János şi soţia lui , Dobai Krisztina, au fost cei mai vestiţi finanţatori ai bisericii noastre. De ei  a fost finanţată fosta clopotniţă şi o cupă impozantă în  august 1721.

Consăteanul nostru vestit , Szikszai Lajos, a donat bisericii noastre un mileu brodat cu fire de aur. Szikszai Lajos, al cărui nume este purtat de şcoala noastră,  era de meserie  avocat şi a luptat  în revoluţia din 1848 ca  locotenent . Mai târziu a devenit subprefectul  comitatului Sălajului.  Zalăul şi tot comitatul îi sunt datori cu multe mulţumiri

Orologiul  a fost construit în anul 1856.  În prezent nu funcţionează.  Orga a fost construită în anul 1861 de Jónás István. În grădina bisericii reformate  mai nou a fost ridicat un monument din marmură  în cinstea  celor pierduţi în cele două războaie mondiale.

Numele primului preot reformat era notat în jurul anilor 1620, se numea Markó Dániel.  Actualul preot al bisericii reformate este domnul  Szász Bálint Róbert. 

Șamșud

Comuna Șamșud este situată la limita nordică a judeţului Sălaj, la o distanţă de 28 km de municipiul Zalău (reşedinţă de judeţ), la 28 km distanţă de Şimleu Silvaniei şi la 79 km distanţă de Carei.