26/10/2020

15 Martie sărbătoarea maghiarilor de pretutindeni

15 Martie este de data declanşării revoluţiei paşoptiste maghiare. În acea zi – când vestea izbucnirii revoluţiei din Viena a ajuns la Pesta (oraşele Buda şi Pesta nu erau unite) – tinerii revoluţionari s-au adunat la cafeneaua Pilvax, au redactat manifestul care conţinea cele 12 revendicări ale revoluţionarilor, după care s-au dus la mai multe universităţi, de unde lumea s-a alăturat mişcării şi totul s-a continuat cu o mare adunare populară în piaţa Muzeului, unde – figura emblematică a revoluţiei – Petőfi Sándor a recitat poezia Nemzeti dal (Cântec naţional). Acest eveniment a marcat cotitura decisivă în transformarea dintr-o societate feudală în societate capitalistă ce a avut loc în Ungaria. Revoluţia maghiară din 1848 a avut şi o componentă naţională importantă şi face parte din mitologia poporului maghiar. Tocmai de aceea această zi este considerată ca fiind sărbătoarea tuturor maghiarilor, indiferent dacă trăiesc sau nu pe teritoriul Ungariei. 

Ca tradiție serbarea este organizată și la Șamșud în fiecare an. Programul începe cu slujbă religioasă ocumenică cu participarea cultelor religioase din comună. Evenimentul se continuă cu recitaluri de poezii, fragmente din opere literare, incursiuni istorice, prezentarea unor piese de teatru și dansuri populare din partea elevilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Șamșud

Comuna Șamșud este situată la limita nordică a judeţului Sălaj, la o distanţă de 28 km de municipiul Zalău (reşedinţă de judeţ), la 28 km distanţă de Şimleu Silvaniei şi la 79 km distanţă de Carei.