26/10/2020

Balul Fărșangului

Iarna pleacă împreună cu hainele sale şiroind de apele zăpezilor care se topesc în razele soarelui, ce se opinteşte să dea afară frigul care a ţinut oamenii luni de zile în casă cu mâncăruri şi băuturi. Fărșangul își are originea într-un ritual medieval apărut în Europa în 1126, și marchează reînvierea naturii și a spiritului, prin alungarea anotimpului rece.

Balul Fărșangului este o sărbătoare tradițională organizată anual în comună în luna februarie. La această sărbătoare participă feciorii și fete care poartă diferite porturi populare . În comuna noastră la acest eveniment se participă atât copii, tineri din comună cât și oameni mai vârstnici. Copii din Școala Gimnazială „Szikszai Lajos” Șamșud particip cu dansuri și jocuri populare, cu prezentarea unor piese de teatru haioase. Membrii clubului femeilor vârstnice și părințile copiilor  se pregătesc la bal cu pâine cu untură și ceapă, cu gogoșari, cu  pogăcele și cu porumb fiert în cenușă. În timpul balului se mai servesc ceai, vin fiert și “csíger” care este o băutură specifică în Șamșud, făcută din struguri negre. Organizatorii se pregătesc și cu jocuri populare, cu tombole cu care se pot câștiga cadouri prețioase. Muzicanții sunt pregătiți cu melodii și cântece populare diferite, uneori se jucau și se dansează până dimineață.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Șamșud

Comuna Șamșud este situată la limita nordică a judeţului Sălaj, la o distanţă de 28 km de municipiul Zalău (reşedinţă de judeţ), la 28 km distanţă de Şimleu Silvaniei şi la 79 km distanţă de Carei.